Från tidigare gästböcker:

Genealogilänkar:

Introduktion

Genealogi     Släktträd           

Folkes krönika Folkes släktträd

Esters krönika Esters släktträd

Ättlingar till Jöns Sjöholm

Rasmus Feuk /Johanna Persdtr

Rasmus Feuks övriga ättlingar

Ättlingar till Rasmus Broberg

Appendix   Namn  Källor   

Gästboken

Förslag eller påpekanden om felaktigheter mottages med tacksamhet.

Inläggen besvaras direkt på denna sida eller via mail om så önskas

 

Andra länkar:

Limhamn  Limhamnsminnen

1900-tal

 Rim   Violiner

Hälsosidan  Baksidan

Klimatstörningar

Bloggar  Flyttade bloggar

Tester   Ttwitter

Almanackan

 

 

Torgny Hanson

31 januari 2015 14:11  torgny.musik@c-sam.nu  

Hej,

Jag hittade den här skrivningen av att jag letade bilder från Limhamn och fann då bilden på Ungdomskretsens Musikkår med min far Åke som ledare.

Mycket trevligt att läsa, limhamnare som jag är. Jag är född 1945 och bodde på Vasagatan åren 1946-59. Jag gick i söndagsskola hos en av systrarna "Larsson i Tornet" och mina första skolår på Karl Johansskolan.

Jag har konsert på Palladium i Malmö den 8 mars. Välkommen då. Vore kul att växla några ord med dej.

Hälsningar

Torgny

 

Ann-Chris Abrahamsson

12 decem ntressant läsning om Limhamn, ska läsa det mer noga senare. Vid en snabb titt hittade jag inget om den Galvanofabrik som legat i Hammars park, ej heller den tyska Ringugnen eller Kalkugnarna. Lite nyfiken på var dessa fabriker låg eftersom vi bor här vid Hammars ber 2014 11:49  annchris@bredband2.com

Hej!Så mycket i Park.

Tacksom om du har någon information eller karta!

Med vänlig hälsning

Ann-Chris Abrahamsson

 

 

Svar till Peter Pedersen

22 oktober 2014 01:25 

Ja Peter,

Jag har en Bruno Franz Paulus, men den är så illa åtgången att jag tvekar att sälja den i nuvarande skick. Den är inte heller något mästarinstrument. Du kan säkert hitta ett bättre exemplar.

MVH

Rolf

 

 

Svar till Anita Reiter

22 oktober 2014 01:10

Hej Anita,

Jag har tyvärr inte mycket att komma med beträffande din fiol.

Du kan nog få en del uppgifter om Cuoturieux-fioler genom att söka på Google, men det har Du förmodligen redan gjort.

Då det gäller just ditt exemplar kan Du kanske komma vidare om Du kan röna ut var och av vem fiolen är inköpt. Fiolen kan mycket väl vara av stort värde.

MVH

Rolf

 

Peter Pedersen

13 oktober 2014 20:50    peter.pedersen@hotmail.com

Hej! Du skriver lite om Bruno Franz Paulusfioler. Har du någon sådan du kan sälja?

Hälsningar

Peter

 

Anita Reiter

6 oktober 2014 19:54    anitareiter@live.se            

Hej

Jag har en fiol av märke M.couturieux som jag vet av min mamma var inköpt ca: 1940. Jag är intresserad av historian bakom denna fiol, så jag undrar hur jag ska gå till väga för att veta mer om fiolen samt om den har något värde.

Med vänlig hälsning Anita

 

 

Svar till Thomas Blohmé

30 juli 2014 00:17 

Tack för att Du hörde av dej Thomas!

Jag vill också tacka för de nya uppgifterna om Lars Möller och hans efterkommande.

mvh

Rolf

 

 

Thomas Blohmé

26 juli 2014 23:03                   thomas.blohme@comhem.se

Hej Rolf!

Hittade denna hemsida, Esters krönika, när jag googlade på Lars Möller. Har först nu i dagarna hittat denna anfader. Lars Möller boendes på Stiby nr.4 är far till smedmästaren Håkan Engström f. 1781 i Stiby och död 19/5 1866. Håkan Engström gifte sig med Karna Thorsdotter och fick tre barn. Ett barn, Åke Persson född 8/11 1804 - död 1/5 1842. Åke var skeppare och omkom under en segling mellan Carlshamn och Skillinge. Boendes på Kvarnby 15, Östra Hoby. Gift med Anna Persdotter från Hammenhög. De fick barn, Johan Åkesson f. 16/12 1837 - 21/5 1908. Gift med Gertrud Thorsdotter, Skillinge. Skepparsläkten Thorsson från Skillinge. De fick brn, Åke Johansson f. 9/10 1862 - 24/1 1948. Boendes på Värnen i Skillinge.Deras barn Johan Peter Åkesson 25/9 1896 - 1988. Gift med Edith Josefina Blohmé 257 1904 - 1983. Deras barn Sven - Erik Blohmé och detta är då min fader. Ja detta var en snabb koppling till Lars Möller. Har du koppling vidare till mina anor? Du har kanske info på vägen. Själv ligger mina anor bakåt på min fars sida i Skillinge, Östra Hoby med omnejd.

Tack för en mycket bra och trevlig informativ hemsida.

Jag kom ett par steg längre i min forskning nu.m.v.h.

Thomas Blohmé

 

 

Svar till Marina Lindberg

17 juni 2014 13:08   

Hej Marina,

Det är nu flera år sedan jag skrev detta avsnitt av krönikan och jag har lite svårt att åter aktualisera sammanhangen och misstag kan tyvärr inte uteslutas. Jag förstår att mina uppgifter tyvärr inte är till någon hjälp.

Oluf Giselsson Möllers första hustru ”Lena” (Helena Chatarina) dog 1740. Jag ser att jag har angett källan FIIa:3:2 Simrishamn där jag nämnt Lena.

Jag har tyvärr slarvat med att notera källor här eftersom min släkt inte härstammar från Lena utan från Olufs andra hustru Anna Sofia Verner.

Om Olufs dotter Johanna har jag tyvärr inga ytterligare uppgifter.

Olufs son Gissel har också en dotter Johanna ( samma namn som sin faster nämnd ovan!)

Kanske är Ola Gisselsons dotter Johanna, född 1736 i Gladsax och

Oluf Giselssons dotter Johanna, född 1735 två olika personer.??????

Såväl Gisel (Gissel) som Oluf (Olof) eller Ola och Johanna (Janna) förefaller vara mycket vanliga namn vid denna tid i dessa trakter.

Jag googlade på ”ryttaren Nils Brask” och en av träffarna var

http://andersgranholm.hemsida24.se/anders-persson-granholm-14032535

som innehöll intressant läsning, men detta känner Du förmodligen redan till.

Här antas Janna Olsdotter vara född 1734.

Med vänlig hälsning

Rolf

 

 

Marina Lindberg

14 juni 2014 21:47              marinasmail@aol.se

Hej Rolf

Jag har en anfader, ryttaren Nils Brask från Everöd by, som 1754 gifte sig med en Johanna Olsdotter ifrån Gladsax. Nils Brask ska vara född 1733 och hans hustru några år yngre

(född 1734-1736). När jag kollat Födelseboken för födda i Gladsax under dessa år hittade jag smeden Oluf Gisselsson som får en dotter Johanna den 27 augusti 1731 som dock dör ett år senare. Enligt Födelseboken får Ola Gisselsson en dotter 2 april 1736 som han döper till Johanna. Enligt din släktkrönika får Oluf Gisslasson en dotter år 1735 som döps till Johanna, men henne kan jag inte hitta. Var har du fått dessa uppgifter ifrån? Du skriver också att Gissels dotter Johanna gifter sig med en inspektor Johan Läck, men är det Olufs dotter Johanna du menar här eller får hans son Gissel en Johanna? Om så är fallet - vet du vem Olufs dotter (Johanna) gifte sig med? Jag skulle väldigt gärna vilja veta om jag är på rätt spår när det gäller Nils Brasks hustru. Tacksam om du kan maila mig lite information om Olufs dotter Johanna.

Bästa hälsningar

Marina Lindberg

 

 

Irma Ekman

20 april 2014 23:05  irma.ekman@gmail.com

Hejsan, och hälsningar från Finland -> från Björneborg...jag försöker hitta min mors föräldrars ( mors mamma och pappa var kusiner) deras mammornas pappa. Så mycket vet jag , att han har fött i Gustavs församling i Malmöhus län 14.dec.1833 och döpt 16.12.1833 hette Jöns och pappa har varit Lars Sjöholm (fiskare)?? och mamma Kerstin Abrahamsdotter...det är allt...snälla du, som läser det, jag är tacksam om jag kan få hjälp. Mitt svenska är så dåligt därför jag använder mest finska och det vet jag inte varifrån kan jag få mera information?

Med vänlig hälsning

Irma Ekman

 

 

Svar till Susanne Ahlgren

2 april 2014 01:48              

Hej Susanne,

Eftersom ”Badhus för Kvinnor och barn”, allmänt kallat ”Kärringabadhuset”, låg strax till höger om den plats där Limhamns nya kallbadhus nu ligger, är det troligt att gubbarna höll till i närheten.

Som barn på 30-talet badade jag vid Kärringabadhuset som troligen var gammalt redan då. Bryggan som låg i närheten kom kanske till lite senare men den kallades för Gubbabryggan redan på 40-talet.

Du kan läsa mer om sibbarpstrandens badbryggor på http://www.rolfrasmusson.se/Limhamn.html#Sibbarp

som är en beskrivning av området som jag minns det från min barndom på det tidiga 40-talet.

MVH

Rolf

 

 

susanne ahlgren

30 mars 2014 20:39                      suzai66@gmail.com

Hej. Jag undrar varför det heter gubbabryggan nere vid kallbadhuset. Gillar å bada där. Tacksam för svar. Mvh Susanne

 

 

Svar till Ante Persson

14 mars 2014 11:42 

Hej Ante,

Tack för uppgifterna om namnen på Lindéns flickor.

Mina minnen av dem är från 1939 och 1940 då jag var i 6-, 7-årsåldern. Jag träffade visserligen Lill-Britt ett antal gånger några år senare då vi båda var med i ”Kretsen”, men namnen på de övriga har med åren förbleknat och blandats ihop.

Äldsta dottern hette alltså Inga-Lill och inte Barbro, som jag felaktigt skrivit, och det var Birgitta som var yngst. Hon föddes först 1941 och det är troligen efter det att Lindéns flyttat från Tycho Brahegatan till Tegnérgatan 58 (eller 60?)

Jag är glad att Du gett mej de korrekta namnuppgifterna och jag kommer i det snaraste att korrigera felaktigheterna.

Lindéns bodde i mittdelen av det av tre sammanbyggda bostäder bestående huset, alltså vägg-i-vägg med oss.

Någon person med namnet Inge Rasmusson har jag inte hittat bland mina släktingar.

Med vänlig hälsning

Rolf

 

 

Ante Persson

13 mars 2014 23:26                          till.ante@telia.com

Hej Rolf.

Tack för en intressant sida med många namn och som släktforskare alltid spännande att studera jag hittade min frus kusiner som var dina grannar vid namn Lindén. Här kan jag rätta dig men först fråga, var dom grannar mittemot nr. 35 eller sida i nr. 34 Hans Lindén född 1905 var bleckslagare men kan även ha kört taxi. Han gifte sig med Emmy 1928 fr. Odense i DK deras barn var Kurt född 1929, Inga-Lill 1930, Lill-Britt 1933 och Yngsta barnet var Birgitta född 1941.

Men det fanns en Fadder till Inga-Lill som hade namnet Inge Rasmusson Stuckatör fr. Köpenhamn kan det vara någon i Rasmussons sida. För info fanns ingen vid namn Barbro. H-ning. Ante

 

 

Svar till RoseMarie Nordin

11 februari 2014 11:05  

Hej RoseMari,

Mina skriverier om Limhamn berör förhållanden som rådde före 1960-talet och jag har tyvärr inte mycket kännedom om vad som tilldragit sig i Limhamn under senare delen av 1900-talet.

Jag lämnade Limhamn redan i slutet av 1950-talet och har sedan bott i Dalsland från 60-talet fram till mitten av 90-talet och återvände inte till Malmö förrän i början av 2000-talet.

Kanske kan Du få svar på dina frågor på någon av limhamnsgrupperna på Facebook.

Med vänlig hälsning

Rolf

 

 

RoseMarie Nordin

27 januari 2014 01:45  rosen.1111@hotmail.com

Hej! Min mamma hade en korvkiosk vid den gamla cykelbutiken vid Rosenvång. Min mamma hade kända stamkunder som Lasse Holmqvist, Min mamma var känd för hennes originella rätter. stek sill och vingummi i en kiosk var inte vanligt på 70 talet, sen att hon åkte över till danmark och köpte vårrullar var också poulärt. Min mammas kiosk brann ner. Önskar att få någon information om detta. Min mamma dog 1993 så jag kan inte fråga henne. Jag som liten åkte 4 spårvagn till denna kiosk efter skolan.

Vill veta mer, är det någon som har bilder?

Med vänliga hälsningar RoseMarie Nordin

 

 

Tommy Prahl

3 december 2013 17:14   tommy-prahl@tele2.se

hej! Jag har nyss påbörjat att läsa igenom din utomordentliga historiken kring Limhamn. Jag blev tacksam över att få läsa lite om Möbelhandlare Sigurd Nilsson som är min anas svärfar. Han son Yngve Nilsson var nämligen gift med Slaktare Carl Prahls dotter Ebba Bea Genoveva Prahl. Carl Prahl är broder till min farfar Janne Julius Folke Prahl.

Skulle vara tacksam om du hade foto eller annan historia kring dessa personer, Bea och Yngve, eller Slaktare Prahls butik.

Besvara helst via mail!

Hälsningar

Tommy Prahl

 

 

bo

15 mars 2013 04:41           glysiswall@gmail.com

OVOLACTOVEGOPESCO kost är bäst.Som ovolactovegitarian kan det vara svårt men inte omöjligt att få i sig omega 3, men räknar man rom och kaviar till ägg kan man få det is sig den vägen.Fet fisk helst med måttlig purinhalt och kolesterolhalt kan vara bra.Enda problemet kan vara att risken för gikt ökar men det är bara vissa puriner som skapar problem.Motion,fysiskt arbete, och bastu gör att man svettas och gör sig av med överflödigt salt och urinsyra.Detta och det stora intaget av kött,fågel,inälvsmat,skaldjur och även fisk och dessutom lite grönsaker och frukt,stora mängder öl och annan alkohol gjorde att gikt klassades som en överklassens sjukdom. Den mat som i stort sett åts av den fiskande befolkningen sedan stenäldern var OVOLACTOVEGOPESCO och gjorde att de höll sig friskare än den jagande,grisätande delen av befolkningen.Dessutom hade man tillgång till tång och nyttiga strandväxter.

   >> 

 

 

 

Britt Silverbris

3 mars 2013 14:05     Britt.silverbris@hotmail.se

Glömde att nämna att jag har en del bilder på Ida Lund Karlsson och hennes barn.

Britt Silverbris

 

 

Britt Silverbris Lanskrona

3 mars 2013 14:00     Britt.silverbris@hotmail.se

Helt otrolig släktforskning , jag har en som en kusin barn från Karlskrona gjort en ,men inte i denna klass, min mormor var Ida Lund, så min mamma var Signe Törnqvist , Signe var gift innan Törnqvist med Stig Persson, och har två barn till, Solvieg Persson, gift med Sven Broman, Barn två är Berne Persson gift med Ulla, de är båda Frälsingssoldater , Ulla gick bost nyligen .jag har varit mycket i Limhamn, där träffade jag en som hette Anna-Greta, som var barn till Ida Lunds syster, men jag hittar inta henne i släktregister

Britt Silverbris

 

 

Jeanette Flensburg

20 januari 2013 20:29  jeanette.flensburg@angshamn.se

Hej!

Så kul att läsa på din sida...Jag har en hel del gamla bilder på släktingarna Oscar Flensburg med flera. Oscar var min farfars far och då farfar dog så ärvde jag släktforskningsboken som han och Mariana hade gjort. Är du intresserad så maila..

/Fröken Flensburg

 

 

Åke Norberg

20 januari 2013 10:54    akenorberg.norberg@gmail.com

Jag tackar för svar. Ja det måste vara näst intill omöjligt att säga något om ett instruments ålder ochvärde när man inte har sett det. Det som är något förbryllande i den här historien är att denne spelman, som ju var en riktig slarver men mycket skicklig på sitt instrument hade en fiol av märket Hopf. Jag lutar starkt åt att detta är ett plagiat. Han har ju också farit mycket illa med instrumentet och inte varit rädd om det. Tonen är inte oäven men dock något "burkig". Fiolens värde är egentigen lite ointressant för mig, eftersom det värde den har rent affektionsmässigt vida överstiger allt annat. Åldern är nog mer intressant. Tack för ditt svar

 

Svar till Åke Norberg

16 januari 2013 11:16    

Det är omöjligt att bedöma ett objekt som man inte har sett på enbart en kort beskrivning. Mitt svar kan bara bli en gissning och har alltså ett mycket begränsat värde.

Det finns Hopf-fioler som har greppbrädet i direktkontakt med locket och som har en snäcka som är ca en cm längre än vad som är vanligt. Dessa fioler har en form som verkar kantig i jämförelse med andra fioler och förefaller inte vara särskilt välgjorda. Jag gissar att de kan vara tillverkade 1830-1850.

Enbart ålder är inget kriterium på högt värde.

Det finns också Hopf-fioler med ett mera konventionellt utseende av bättre kvalitet och högre värde som kan vara lika gamla eller yngre eftersom det har funnits flera tillverkare med namnet Hopf. Falsarier kan inte heller uteslutas.

Oftast gäller att en illa behandlad fiol har låg kvalitet eftersom man sällan låter ett värdefullt instrument förfalla.

Träbiten som Du nämner är antagligen ett sk frimärke dvs en förstärkning på en lagad spricka. Sprickor i botten är betydligt allvarligare och mera svårreparerade än sprickor i locket. Skador i närheten av ljudpinne eller basbjälke är särskilt allvarliga.

Sprickor i locket kan ofta lagas så att man svårligen kan se att de har funnits. Om inte så är fallet sjunker instrumentets kvalitet avsevärt.

Om fiolen är i spelbart skick kan Du förslagsvis låta någon musiker avge ett omdöme.

Värdet på ditt instrument beror antagligen mest på dess proveniens och kanske får Du vara nöjd med det

affektionsvärde det har för dig själv.

 

 

Åke Norberg

14 januari 2013 22:27                 akenorberg.norberg@gmail.com

Jag äger en äldre fiol av märket Hopf. Vet inget om dess ålder. Den är mörkt rödbrun. Dålig i lacken. Men mycket vackra ådringar i botten.Locket lätt flammigt och ojämn i färgen pga ojämn slitning. Såväl skruvar som skruvlåda hals och kropp verkar vara original.

Bottnen har ett brännmärke vid halsens infästning HOPF och inuti fiolen finns ytterligare ett brännmärke HOPF. Inget märke av papper tycks finnas inuti den. En liten rombisk mycket tunn träbit finns bredvid ljudpinnen. (Reparation?)Halsen infästad i kroppen med träplugg.

Fiolen har ett stort affektionsvärde för mig. Har tillhört en släkting till min morfarsmor.

Den i Hälsingland (och hela Sverige) mycket kände spelmannen HULTKLÄPPEN.(1834-1898)

Köpte fiolen för c:a tre år sedan efter att i c:a förtio år sökt efter den. Hultkläppen var inte så varsam om fiolen så den uppvisar reparerade sprickor i locket.

Jag har först och främst funderingar som rör dess ålder men naturligtvis också dess värde. När filmen om Hultkläppen gjorde 1977 av Staffan Hildebrand uppmärksammades fiolen mycket. Vilda spekulationer uppstod och rena fantasibelopp bjöds för den. Tacksam för alla svar.

 

 

fred appelquist

30 december 2012 20:55                 fredappelquist@hotmail.com

Hej!

Jag vill bara tacka för en fantastisk sida! Jag är själv ljudtekniker sedan 20 år och har tyvärr inte trakterat violin eller cello, men jag har jobbat mycket med stråkmusiker inom olika stilar. Jag hittade din sida när jag letade efter information om en cello märkt: "Johann Baptist Schweitzer, Hieronym amati pestini 1873". Nu vet jag lite mer om den och mycket mer om violiner! Önskar att fler med din kunskap bemödade sig att skriva ned det och publicera det på nätet som du gjort! Tack!

Fred

 

 

Svar till Torgil Larsson

8 december 2012 10:08      

Hej Torgil,

Roligt att Du hade nöje av mina sidor och tack för uppgifterna om Lowe och Ekberg.

Att Johan Lowe var överlärare på Karl Johansskolan på 1940-talet var allmän uppfattning, men under perioden 1940-1946, då jag gick på Linnéskolan, kallades Ernst Ekberg (med rätt eller orätt?) för ”överlärare Ekberg” av såväl lärare som elever.

En elev som i något avseende ansågs ha felat var skräckslagen inför hotet att bli konfronterad med ”överläraren” som på Linnéskolan alltid ansågs vara Ernst Ekberg.

 

 

Torgil Larsson

5 december 2012 09:53    torgillarsson@telia.com

Hej Rolf,

jag har med glädje läst dina minnen från Limhamn, jag har genom min bror Rune fått informmationen om dína sidor, som är väldgit trelit skrivna och många fina minnen som jag till viss del kommer ihåg, en liten sak så där i allal hast, Ekberg var tillsyningslärare och inte överlärare det var Lowe som var det innan Limhamn blev ett sk rektorsområde.

än en gång tack för trevliga minnen

Torgil Larsson (den yngste av Larssons i tornet)

 

 

Svar till Robert Wahlström

11 oktober 2012 00:29    

Hej Robert,

Jag får kvittera med att erkänna att jag naturligtvis är inne och tittar på Sinunda emellanåt. Du är uppenbart en rutinerad hemsideskonstruktör med en hel del intressant att berätta.

Gert Ove Andersson var repetitör på Stadsteatern så tidigt som på 50-talet eller möjligen också på tidigt 60-tal och det har troligen varit flera på den befattningen senare, bl a pianisten Otto Kern.

Efter att ha flyttat till Malmö 2002 har jag sporadiskt ägnat mej åt att snoka i min egen släkts förflutna, men jag kan knappast kalla mej släktforskare. Jag har mina egna metoder och lever högt på andras arbete.

Jag är en ganska passiv medlem av DIS.

Något gosshem på Geijersgatan känner jag inte till. Jag lämnade Limhamn 1958 och bodde i Dalsland 1965-1996.

MVH

Rolf

 

 

Robert Wahlström

9 oktober 2012 20:15     was@sinunda.se

Hej Rolf,

Var inne på dessa dina sidor och läste med stor förnöjelse dina berättelser om Limhamn. Ditt material i övrigt är omfattende, vilket gör att jag gärna återkommer till din sida för nya upptäckter.

När du skrev om en Gert Ove Andersson som var kapellmästare på stadsteatern så hoppade jag till lite då jag själv har en Andersson i släkten som hade samma syssla och på samma plats. Han hette Kjell i förnamn.

(Har själv varit släktforskare i över 40 år).

Jag skulle vilja fråga dig om du har något minne om/kring Gosshemmet som låg på Geijersgatan?

mvh

/Robert Wahlström

 

Svar till Henrik Nilsson

9 oktober 2012 14:45

Det är självklart att den som bedömer ett instrument måste vara musiker. Något annat har jag aldrig påstått. Jag gör inte värderingar.

Rolf R

 

 

Henrik Nilsson

3 oktober 2012 11:17              fastukama@hotmail.com

Hej

Familjen har två tyska fioler vars urpsrung kag nu inte minns men det finns viss dokumentation. Vi skulle vilja få dessa värderade.

Du skriver att man inte skall låta återförsäljare eller musiker värdera en fiol.

Vem skall man vända sig till tycker du?

Gör du själv värderingar?

/ Henrik Nilsson

 

 

Svar till Olle Stenberg

10 juli 2012 19:52

Årtalen på den vanliga etiketten i fioler som tillverkats med stradivariusvioliner som förlaga kan vara nästan vilka som helst. Att de är daterade långt efter mästarens livstid behöver inte vara någon nackdel.

Det går inte att göra några uttalanden beträffande en fiol som man inte ens har sett på grundval av de knappa uppgifter Du lämnat.

mvh

Rolf

 

 

olle stenberg

8 juli 2012 09:44                olle@asymetrica.se

Hej, jag har en fiol i min hand med märket Antonius Stradivarius Cemonensis Faciebat Anno 1790 stämplat i botten. Där finns även ett sigill med ett kors i och initialerna AS.

Att den inte är äkta förstår jag då årtalet inte överensstämmer med Stradivarius livstid. Men jag är ändå intresserad av att höra mer om fiolens historia. Den är renoverad av Carl Henrik Friber i Stockholm 1953.

mvh

Olle Stenberg

070 57610099

 

 

Svar till Peter Dahlberg

28 juni 2012 23:16

Hej Peter,

Fioler som ser ut att vara i dåligt skick är nästan aldrig av god kvalitet eftersom man aldrig tillåter ett värdefullt instrument att förfalla.

En instrumentmakare kan tala om för dej vad det kostar att sätta fiolerna i stånd sen får Du själv avgöra om det är lönt att reparera dem med hänsyn till vad Du kan få för dem efter reparationen. Du kan ju också försöka att sälja dem i befintligt skick om ingen i din familj är intresserad av att använda dem.

Eftersom Du ärvt fiolerna vet Du troligen vem som ägt dem och detta säger kanske en hel del om värdet. Gamla fioler av storleken 3/4 eller mindre kan vara svåra att sälja.

Jag kan naturligtvis inte uttala mej om värdet. Du kanske har någon stråkmusiker i din omgivning som Du kan prata med.

Jag får ofta förfrågningar av den här arten, både i detta forum och i andra sammanhang och svaret blir i stort sett alltid detsamma.

MVH

Rolf

 

 

Peter Dahlberg

26 juni 2012 23:51                   peter.dahlberg1@comhem.se

Hej Rolf

Har ärvt två fioler som jag i princip inte vet något om. De har varit i oanvända i minst 50 år och ser för mitt "otränade lekmanna öga" ut att vara i kanske rätt dåligt skick. Den ena ser normalstor ut och den andra är betydligt mindre. Hur får man på bästa sett reda på om det finns något som helst värde i dessa instrument.

Svara gärna via mail.

Mvh

Peter Dahlberg

 

 

Robin Andréasson

18 juni 2012 18:49                 robin.andreasson1991@hotmail.com

Hej!

Fantastiskt intressant läsande, renoverar gitarrer på fritiden, pillat lite med fioler med.. men står i ägo för en gammal fin fiol som jag vill få sålt till någon som spelar, ett instrument förtjänar att behandlas som ett och inte bara hänga på väggen. finns det någon i närheten av trollhättan som kan detta, göteborg etc..

 

Fredrik

 

 

10 juni 2012 21:27      hornis2009@hotmail.com

Hejsan Rolf.

Du verkar kunnig inom fiolområdet så jag skulle vilja fråga om "Georg Valentin Artmann" säger dig nåt? Jag har sedan många år en fiol som står och skräpar i en garderob. Inne i fiolen står det "Georg Valentin Artmann in Wechmar prope Gotham 1797" samt nåt på latin (??) som jag inte kan läsa. Sitter även en annan märkning att den är renoverad 1910 i linköping. Vet du om denna person byggde bra instrument så den kan vara värt att spara eller var det en dussintillverkare av amatörklass? Hittar inte mycket på nätet om honom....

Svar gärna på mail.

mvh

Fredrik

 

Svar till Lena Törnqvist

9 juni 2012 09:11    

Hej Lena,

Tack för att Du hörde av dig. Bilden av Rasmus och Jenny har jag fått av Agneta Myrtell, som liksom Du är anhörig till Jenny Hedenkrona. Jag tackar för uppgifterna om Rakel Skans.

Med vänlig hälsning

Rolf

 

Lena Törnqvist

6 juni 2012 17:47                 olletrumpet@net.net

Hej Rolf, Jag heter Lena Törnqvist och är dotterdotters dotter till Jenny Bernhadina Feuk. Jag satt och tittade på din fina sida ,där fick jag se ett foto på jenny och farbror Feuk.Det var en ahaupplevelse då jag aldrig sett henne förut.Jenny hade ett barn dottern Augusta g. Skans.Rakel Skans var sjuk i reumatiskfeber och brukade vara hos sin Mormor och bla.dricka getmjölk .J.hade en get på en kollonilottLimmhamn. Hälsningar och tack lena.

 

Svar till Ann-Margret Fyhr

3 april 2012 21:37

Hej Ann-Margret,

Roligt att Du uppskattar min sida.

Ur tabellen där Du hittade namnen kan Du utläsa att farmors farfar till Anna är min farfars farfars farfar Lars Rasmusson på Hästhagen, son till Rasmus Persson Broberg.

Men är Du säker på att det rör sig om samma par Anna och Edvard?

Visserligen levde Anna 1869-1968 och var gift med en Edvard och Bernardine och Bernhardina är nästan samma namn, men uppgiften att hon skulle ha haft namnet Stenbäck är förbryllande eftersom hennes pappa var Carl Jönsson. Det är naturligtvis möjligt att namnet tagits, men jag vet inget om detta.

Du kan läsa om förväxlingsrisker och underliga sammanträffanden under länken Genealogi på min sida

MVH

Rolf

 

Svar till Thom Lindén

3 april 2012 12:02

På sidan http://www.violinateljen.com/fakta/svenska.html

hittar Du en lista på ca 60 av de mera kända svenska violinbyggarna under 1700- och 1800-talet.

Violinbyggeri är en ärftlig åkomma och ofta släktanknuten eller anknuten till geografin.

Jag har t.ex en gammal välbyggd N A Öberg, men han finns inte med på listan.

Någon Lars Erik Grimme eller något namn som liknar detta finns inte med på denna lista och jag kan inte heller hitta orten Horn.

Listan härrör ursprungligen från Bengt Nilsson i Malmö. Hans violinverkstad drivs nu av hans son och sonson.

De finns på adressen Eriklustvägen 62 216 18 Limhamn och har tel 040 159803

Långskott är inte fel och frågan är fri, men hoppas inte för mycket.

Hälsningar

Rolf

 

Thom Lindén

2 april 2012 06:08                                                Lisbeththom@gmail.com

Besökte en släkting i USA förra veckan och han visade mig en gammal fiol som byggts av en fiolbyggare i Horn Östergötland. Namnet var Lars Erik Grimme(efternamnet var svårt att tyda) och daterad 1802.Har inte kunnat släppa tanken att få fram information. Såg din sida och intressanta artikel om violiner. Medger att detta är ett långskott men frågan är ju som bekant fri.

Tackar på förhand för all information

Med vänlig hälsning,

Thom Lindén

 

Ann-Margret Fyhr

1 april 2012 18:00                      amfyhr@gmail.com

Hej!

Jag upptäckte att min mans mormor Anna och hans morfar Edvard var med i din släktforskning.

Anna var född på Stenbäck och hon hade flera syskon. Hur i detta sammanhang kommer du, vem var släkt med Anna Bernadine 1896 och dog 1986.

Bra hemsida mycket att läsa.

Ann-Margret Fyhr

 

Svar till Peter Rasmussen

16 mars 2012 11:06

Hej Peter,

Jag kan inte stå till tjänst med någon värdering. Jag hänger inte med när det gäller priser och marknad.

Men fiolen har ju en story och den betyder ju något för dej.

Du kanske ska göra såhär:

Se till så fiolen är uppsträngad och hel

Fotografera av den från flera håll med så tydliga bilder att den är säkert identifierbar enligt bilderna. Överför sedan bilderna till ett dokument där Du har skrivit ned storyn om fiolen och komplettera detta med ett foto av dej själv, fotodatum och din namnteckning. Låt gärna en eller ett par av dina närstående skriva på också. Tag en kopia. Förvara det ena dokumentet i anslutning till fiolen och det andra på ett annat säkert ställe

Du ska inte skicka några bilder till mej. Jag vill inte göra några uttalanden utifrån bilderna

Kontakta någon pensionerad violinist eller violast från någon av våra symfoniorkestrar beträffande bedömning av fiolen. Bäst om Du får omdömet skriftligt.

Med Vänlig Hälsning

Rolf

 

peter rasmussen

14 mars 2012 18:19

hej jag har en fiol som jag har fått av min mormor som hon ärvt efter hennes syster som var gift med seymor österwall och det skall ha varit seymors fars fiol.undrar om du kan hjälpa till med värdering ,om den är värd något,jag kan skicka bilder om du vill.

mvh peter

 

Marianne Lindborg

12 februari 2012 15:22

Hej! Jag har varit inne på din hemsida. Skulle gärna vilja prata med dig om vissa saker.

 

Svar till Leif Seiron

4 december 2011 11:39                        

Hej Leif,

Det var trevligt att Du hörde av dej. Jag har bara träffat Alfred Carlson en enda gång då han med fru besökte oss i Limhamn någon gång på 1950-talet. Han finns med på några foton i mitt fotogalleri. I övrigt vet jag mycket lite om min fars "farbror Alfred".

Du når mej på mail@rolfrasmusson.se

MVH

Rolf

 

Leif Seiron

30 november 2011 17:17                          leifseiron@yahoo.se

Hej!

Jag är en alldeles nybliven släktforskare och råkade av en slump hitta din hemsida. Det är nämligen så att min morfar Alfred Carlsson är son till Johanna Persson/Persdotter och halvbror till Olov Rasmusson. Det finns för mig mycket intressant information på din hemsida. Men jag är naturligtvis även intresserad av vem som kan vara far till min morfar. Eftersom jag har lite funderingar och teorier kring detta så skulle jag vilja att du meddelar mig vilken mailadress till dig som jag kan använda för detta ändamål.

 

 

Lena Berggren

28 oktober 2011 07:15                        lenaberggren55@hotmail.com

Hej!

Tack för informationen, kanske församlingshemmet kan informera om vem som är gravvårdare. Vänliga hälsningar från Lena Berggren

 

 

Svar till Lena Berggren

27 oktober 2011 00:58

Hej Lena,

Jag har tyvärr inte mycket att komma med.

På sidan

http://gravar.se/Andersl%C3%B6vs%20F%C3%B6rsamling/1575/August%20Selmer

finns även en Harry Selmer nämnd. Han levde 1911-1962 ochär begravd i Gärdslöv. Jag vet inte på vilket sätt han är besläktad med August.

Kanske det kan finnas någon i Gärdslöv som vet något om Augusts eventuella barnbarn.

MVH

Rolf

 

Lena Berggren

24 oktober 2011 13:27                      lenaberggren55@hotmail.com

Hej! Jag är släkt med magnus Selmer. Hans bror August selmer 1876 (ni har skrivit 1976)gift med karna Nilsdotter 1873-1963. De hade tre barn, vet ni om där blev några barnbarn till August och Karna? Vänliga hälsningar från Lena Berggren

 

 

Mia Nyman

13 oktober 2011 12:44

Har inte nog med lovord för jobbet du lägger ner på släktforskningen.

Jätteroligt för mig att se hur stor släkt jag egentligen har.

Må gott

Kram från din kusin Mia (Britt-Marie)

 

 

Svar till Ronny Rosenhall

27 augusti 2011 01:09

Hej Ronny,

Jag är mycket tacksam för alla uppgifter som jag får om gamla limhamnare. Just de personer som Du nämner kan jag för närvarande inte erinra mej, men det var likväl roligt att Du hörde av dej.

MVH

Rolf

 

Ronny Rosenhall

23 augusti 2011 22:35                    http://sites.google.com/site/ronnyrosenhallshemsida/

 

Hej Rolf.

Mycket trevliga sidor du har gjort. Jag har ögnat igenom dem och samtidigt kollat om mina släktingar kanske skulle nämnas, men nej.

Nåja, har du möjligtvis hört talas om min morfar Enok Nilsson som bodde på Nytorp i Limhamn tillsammans med min mormor Anna Nilsson, detta var nog runt 1900- och framåt. Jag tror han var smed, och han gillade tydligen att reparera cyklar, jag har ett gammalt foto på honom där han sitter och mekar med en cykel, tror det är på Nytorp. Senare bodde dom på Gamla gatan, där min storebror är född, han är ny 75 år, jag blir 70 i November. Jag tror dom var en stor familj där min mor Inga-Lisa Nilsson ingick + moster "Gullan" (Gunhild) tror jag hon hette och var gift med Erik.

Ok, jag måste nog försöka släktforska, det verkar väldigt intressant och givande.

Hälsningar

/Ronny/

 

 

Svar till Bengt Steinert

28 februari 2011 02:21

Hej Bengt!

Ditt inlägg på denna sida blev tyvärr raderat liksom mitt tidigare svar på detta.

Ditt förslag har jag naturligtvis omedelbart tagit till mej. Ett tillägg i enlighet med ditt påpekande är redan gjort.

Det har också tillfogats några rader beträffande frimärken under rubriken "Åtgärder för förbättring av tonkvalitet". En omdisposition av innehållet skulle nog också behövas.

Jag inser att Du med din gedigna bakgrund har mycket att tillföra och jag känner mig hedrad av att Du har uppmärksammat sidan.

Tusen tack!

Rolf

 

 

Rolf Rasmusson

27 februari 2011 21:34

De första meddelandena i min nya gästbok har tyvärr raderats på grund av ett missöde. Jag beklagar detta!

mail@rolfrasmusson.se

16 januari 2011 01:16

Ny gästbok

Äldre gästboksinlägg (tidigare än januari 2011) finns på http://rolfrasmusson.se/tidigare.html

Flera av dessa äldre inlägg har tyvärr blivit raderade pga ett missöde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Äldre gästboksinlägg (före februari 2011)

Överflyttat från Gästbok i Zoomin

Åter till den senaste gästboken

 

Cats
2011-01-24 01:37

Kommer tillbaka och kollar din hemsida. Jag är intresserad av släktforskning.

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2011-01-06 18:59

Hej Claes-Göran,
Jag känner inte igen namnet Jan Eskil Nilsson. Det kanske beror på att jag lämnade Linnéskolan efter sjätte klass. Kanske tog lärare Ekberg över klassen eftersom lärare Wennerth gick i pension då.
Din uppgift om Johan Hastig gör mej konfunderad. Det har tydligen funnits mer än en Johan Hastig. Jag har fått uppgiften att Johan Hastig emigrerade till USA och att han där omkom i en spårvagnsolycka 1916.

Din far var tydligen ett år äldre än min far. Kanske var det din far som spelade B-kornett i kyrkans musikkår???
mvh
Rolf

 

Claes-Göran Nilsson
2011-01-06 17:24

Hej igen!! Du var nog klasskamrat med min storebror, Jan-Eskil Nilsson, eftersom han gick för lärare Ekberg ihop med Lucker, Kurre osv.Hej igen!! Du var nog klasskamrat med min storebror, Jan-Eskil Nilsson, eftersom han gick för lärare Ekberg ihop med Lucker, Kurre osv.

 

Claes-Göran Nilsson
2011-01-06 16:48

Mycket intressant. min far, som hette Johan, hans morfar hette Nils Petersson Hastig. Dom adoptereade min far 1919 när han var 15 år. Är det samma personer vi pratar om?
Hör gärna av Dig.
Claes-Göan Nilsson, Hakvingegaan 17, 21833 Bunkeflostrand
cege.n@telia.com

 

Rolf Alvar Rasmusson
2011-01-02 23:37

Hej Malin,
Knuts backe finns på Polgatans östra sida i det kvarter som begränsas av Götgatan och Skånegatan. Gatorna och villorna fanns inte i min barndom.
Hans-Ove Nilsson känner jag inte till.
MVH
Rolf

 

Malin malin@litencorrelin.se
2011-01-02 21:42

Intressant sida! Jag googlade på Knuts backe och hittade hit. Jag har bott i Limhamn sedan -84, visste inte att den låg på sibbarp, men det vet jag nu
Måste bara fråga en sak. Hans-Ove Nilsson som bodde på Tegnérgatan 55?, precis bakom Malmborgs, ca på 30/40-talet, är det någon du känner till?

/Malin

 

Rolf Alvar Rasmusson
2010-12-16 22:25

Tyvärr Jonas, jag har inga kontakter i Dalarna som jag kan hänvisa till när det gäller fioler.
MVH

Rolf

 

Jonas jonas@gardsio.se
2010-12-15 19:01

Hej,
jag har en fiol jag skulle vilja veta mera om. Har du något förslag på var jag kan få hjälp i t.ex. Dalarna?

Rolf Alvar Rasmusson
2010-10-17 13:05

Tack Helén för de uppskattande orden!
Mina pekoral är inte så märkvärdiga. Det är närmast förvånande att någon vill skriva av dem

Vad beträffar bruk av texter i allmänhet är det helt OK att använda dessa privat, men spridning på webben eller annan publicering förutsätter att källan anges i direkt anslutning till texten. Jag brukar lägga länkar till de sidor på webben som jag tror att andra kan ha glädje av.

För ca ett år sedan hittade jag en artikel som jag skrivit om släkterna Tollstadius på två sydamerikanska hemsidor. Man fick intrycket att hemsidornas innehavare hade författat texten eftersom källhänvisningar saknades. Det kändes inte bra.

Mina lekfulla rim kan man naturligtvis inte ta på samma allvar.

MVH

Rolf

 

Helén Nilsson
2010-10-17 20:34

Tack Rolf!
De hamnar i min privata släktbok i bokyllan med dig som författare/poet

Du verkar ha kommit väldigt långt med din släktforskning men jag måste ändå fråga dig om du vet om att Oluf Gisselsson Möller inte bara är vår anfader utan även Sten Bromans och Sven Hedins?

mvh

Helén

 

Helén Nilsson helen-n@telia.com
2010-10-16 21:03

Hej Rolf!
Vad roligt det var att "surfa" in på din sida.


Din mf fm ff f, Oluf Gisselsson Möller, var min mm mf fm ff. Jag är ättling till hans och Helena Hansdotters son Gissel Möller. Jag fick flera nya namn att forska vidare på. Är det ok om jag skriver ner dina rim om smeder och klockare? De var fantastiska!

Men för att leva i nuet - så var ändå det bästa på din sida artikeln om klimatstörningar. Helt i min linje!

Vänliga hälsningar

Helén

 

Rolf Alvar Rasmusson
2010-10-02 14:36

Tack Kjell. Det skulle vara roligt att få ta del av fotot av detta hus och fakta omkr detta.
Har Du möjligen lagt in din släktforskning på webben?

Hälsningar

Rolf

 

Rolf Alvar Rasmusson
2010-09-29 12:40

Hej Kjell,
Jag har tyvärr inte så mycket att komma med betr Martin och hans ursprung. det är ju Ida som hör till min släkt och Martin är ingift.

Men Du kan läsa en del betr Martins ursprung på sidan
    medlem.spray.se/bengtsvensson/antavla.htm
MVH
Rolf

 

 

Kjell Carlsson kjell91@hotmail.com
2010-09-29 16:43

Tack ändå, det var kul att läsa om allt du fått fram. Din farmors mor är också min farmors mor. Det måste väl innebära att vi är nästkusiner. Angående Bengt Svensson i Karlskrona, så har jag hjälpt honom lite med just de uppgifterna som finns på Martin Karlsson.
Jag kan berätta en rolig episod. Vi ordnade en fest för grannarna i vår gata. Jag hamnade sidan om en tjej i 25 års åldern som hade bott i vår gata ett halvår. Vi började diskutera föräldrar och lite annat. Då visade det sej att hon var barnbarn till min kusin.

Så visst är välden liten

Angående det lilla huset Hylte, så tror jag att jag har det på foto någons stans. Hittar jag det så kan jag skicka det till dej, om du vill.


Hälsningar Kjell

 

 

Kjell Carlsson
2010-09-28 22:04

Hej Rolf
Jag såg att vi har gemensamma förfäder. Jag håller också på med lite släktforskning.

Jag är son till Malte och Maj-Britt Carlsson

Malte är son till Martin och Ida Karlsson


Lite roligt att läsa om Limhamn,, jag är gift med Monica (född Karlsson) född och uppvuxen i Limhamn på Hyllie Kyrkoväg. Hennes far är uppvuxen i Asmundtorp utanför Landskrona, Och det är där vi bor nu. Tänk vad välden är litet.

Har du några uppgifter på Min farfar Martins far?

Jag har kört fast på denna släktled.

Vänliga hälsningar Kjell

 

 

marie-louise wentzel marielouisewentzel@gmail.com
2010-09-01 09:25

Hej igen Rolf!
Jag läser vidare på dina sidor och finner fiskaren Sjöö, d 1916, Hans son, Gustaf Adolf Sjöö död 1972, var gift med min faster, Irma Maria Valborg Wentzel, f 1901, död 1984. Inga barn.

marie-louise wentzel

2010-08-23 15:33

Hej Rolf och tack för att du gett mig så roliga upplysningar om släkt på min mors sida! Det gläder mig också att vi är fyrmänningar. Om jag kan ge dig ytterligare upplysningar om mina närmaste släktingars födelesdatum etc gör jag det mer än gärna!
Mvh

ML

 

Rolf Alvar Rasmusson
2010-08-19 00:26

Hej Marie-Louise,
Du och jag är båda ättlingar till Mattias Lundquist i Västra Klagstorp och hans hustru Bengta Rolfsdotter som troligen är födda på 1760-talet. De ingick äktenskap 1791. Ytterligare uppgifter om dessa saknar jag för närvarande.

Antavlan för dej och mej överensstämmer fram till Per Persson (den yngre) och Anna Nilsdotter, vilkas ättartavla jag redovisat på sidan som jag kallat Släktträd 1.

Av denna kan man utläsa följande:


Du härstammar från den av Pers och Annas döttrar som kallades ”Marri” (Maria Persdotter)

Jag härstammar från den av döttrarna som hette Johanna Persdotter.


Din morfar, Per August Nilsson, och min farfar, Olof Rasmusson är kusiner


(msb = mother sibling brood)


Din mor, Greta Nilsson, och min far, Folke Rasmusson, är tremänningar (”nästkusiner”, ”sysslingar”)

(msbb = mother sibling brood brood)


Du och jag är fyrmänningar (”bryllingar”)

(msbbb).

Alla dina kusiner och fyrmänningar står i din kolumn.


MVH från din msbbb

Rolf

 

 

marie-louise wentzel
2010-08-18 20:06

Jag såg på Google att mitt och min brors namn fanns med hos dig, och också min mosters, Mia Nilsson. Det vore roligt att veta i vilket sammanhang de/vi förekommer. Hans Wentzel är min f d man, som tagit mitt namn och dessvärre behållit det.\nMvh\nML:Jag såg på Google att mitt och min brors namn fanns med hos dig, och också min mosters, Mia Nilsson. Det vore roligt att veta i vilket sammanhang de/vi förekommer. Hans Wentzel är min f d man, som tagit mitt namn och dessvärre behållit det.
Mvh

ML:

 

 

Monica Lagerwall monica.lagerwall@bredband.net
2010-04-24 23:11

Hej Rolf!
Tack ändå för svaret.

MVH

Monica

 

Rolf Alvar Rasmusson
2010-04-18 23:42

Hej Monica!
Tyvärr kommer jag inte ihåg hans förnamn. Jag har heller inte lyckats att googla fram det. Kanske är han omnämnd på sidan http:// areskoug.se

Jag har ännu inte själv tittat där eftersom sidan kräver registrering och inloggning.


Det är ochså möjligt att Du kan få besked genom eva.areskog@gmail.com.

MVH

Rolf

 

 

Monica Lagerwall
2010-04-14 22:41

Hej! Tack för svaret. Jo, jag undrar så, vad "Hacke" Areskoug hette i förnamn? Johan Hemmingsson, kom jag ihåg förnamnet på.

MVH

Monica

 

 

Hans Ankarblom info@ankarblom.se
2010-04-02 16:56

Hej! Fin hemsida med många bra råd. Ska just nu till en äldre dam som säljeren fiol som heter Palotta byggd 1805. Hur i hela friden vet man vilket pris som är rimligt?? Måste hitta någon som kan värdera fiolen. Hälsningar Hans Ankarblom 0499/42929Hej! Fin hemsida med många bra råd. Ska just nu till en äldre dam som säljeren fiol som heter Palotta byggd 1805. Hur i hela friden vet man vilket pris som är rimligt?? Måste hitta någon som kan värdera fiolen. Hälsningar Hans Ankarblom 0499/42929

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2010-03-29 12:28

Hej Monica!
Trevligt att höra av någon som också har erfarenhet av Johan och ”Hacke”.

Namnet Areskoug figurerar också i periferin av min sk släktforskning.

Min mf ff fm m, Bodela Paradis, hade två systrar, Cecilia och Anna.


Bodela gifte sig med Anders Hofverberg och Cecilia gifte sig med Holger Areskoug och Anna gifte sig med Hans Areskoug.

MVH

Rolf

 

 

Monica Lagerwall
2010-03-27 23:06

Hej!
Jag släktforskar och råkade hitta namnet Areskoug i någon kyrkbok. Min gamle matte lärare var "Hacke" Areskoug på Johannes Samreal och Gymnasium. Jag tog Realen där 1959, sedan fortsatte jag på Tekniska Högskolan. I alla fall, vad jag ville säga var att så roligt att läsa om realskolan och "Hacke". Och även rektor Hemmingsson. Honom hade jag i fysik. Båda mycket stränga lärare. Jag kommer ihåg att "Hacke" slog två pojkars huvud ihop. De hade bråkat med varandra. Och jag fick order av Hemmingsson att ställa mig uppe på katedern i fysiksalen och visa jordens bana runt solen. Varför jag skulle stå uppe på katedern, vet jag inte. Men hu vad jag tyckte, det var hemskt. Som sagt mycket trevligt att läsa om gamla tider.


Hälsningar

Monica

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2010-03-09 11:38

Troligen inte Kjell, men man kan ju aldrig veta. Även om det det är en kopia kan det vara ett alldeles utmärkt och värdefullt instrument.
J B Schweitzer hade tydligen Girolamo Hieronymus Amati, en av Andrea Amatis söner, som förebild för sin verksamhet.

Om han, såsom uppgives i uppslagsverk, inte etablerade sig i Budapest förrän 1825, är det lite underligt med dateringen 1813 (Pestini ligger i Budapestområdet).

Det förekommer ganska många fioler av mycket olika utseenden med just den märkningen som Du anger. Jag har läst att en del av dem är gjorda i Tyskland under 1900-talet.


Det har också funnits fioler med samma märkning och årtal för försäljning på Blocket.se


Schweitzer, Johann Baptist.
Born in Vienna, 1790. Pupil of Geissenhof. Settled in Budapest 1825. Died 1865 (Universal Dictionary of Violin and Bow Makers)
Lycka till med violinen!

Rolf

 

 

Kjell Rilbe
2010-03-08 22:04

Tack för svar!
Nej, knappast en Amati, men möjligen en äkta Schweitzer... Jag skickade frågan till min arbetskamrat som försökte bli professionell fagott-musiker. Ska fråga lite släktingar om de vet något också.

Mvh,

Kjell

 

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2010-03-08 12:36

Hej Kjell!
Märkningen behöver inte vara fejkad, men det är knappast någon äkta Amati.

Låt någon professionell musiker titta på fiolen, förslagsvis någon pensionerad violinist från någon av våra fina symfoniorkestrar t ex. Det går naturligtvis inte att provspela fiolen förrän den är satt i stånd och detta kan ibland kosta mera än vad instrumentet är värt.


MVH

Rolf

Kjell Rilbe

2010-03-08 11:15

Violin-värdering: Du skriver ju att man knappast bör gå till en handlare, men vart bör man då vända sig för att få en violin värderad?

Vi har efter min far en violin märkt "Joh.
Bapt. Schweitzer", "fecit at forman", "Hieronym. Amati Pestini 1813". Det står på en brun papperslapp limmad inuti violinen. Inga märkningar utanpå. Lite repig och sliten, bara två strängar, stråke. Pappa föddes 1913 men jag vet inte om han ärvde violinen av föräldrar eller annan äldre släkt, eller köpte den själv, och i så fall när. Jag förstår att just denna märkning ofta är fejk...

Några tips? Ska vi gräva vidare eller slänga den på tippen?


Kjell

Rolf Alvar Rasmusson
2010-02-25 15:37

Hej Ninna!
Det finns flera Feuk-släkter. Sidan som Du syftar på och några av personerna som ligger bakom denna har jag haft glädje av sedan flera år tillbaka. Tack för din omtanke!

MVH

Rolf

 

 

ninna feuk ninna.feuk.@umea.se
2010-02-23 22:19

Kom ramlandes in på din sida när jag sökte på en Feuka gård som tydligen ska finnas i Kristianstad. Detta kanske du vet redan men om inte så... Vet du att hela den svenska Feuk släkten finns via släktforskning framtaget och ligger ute på nätet. Googla på "släkten feuk" så kommer du till sidan. Har inte den rätta adressen. Där kan du leta efter dina släktingar bakåt i tiden till slutet av 1500 talet då den första Feuk kom till Sverige från Danmark.

Mvh Ninna Feuk (Christina Antoinette Feuk. tab 57 generation 9)

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2010-02-13 11:21

Hej Knut!
Ännu har jag inte hittat något, men jag återkommer.

/Rolf

 

 

Knut Knutsson knutknutsson596@hotmail.com
2010-02-11 15:50

Min hustru härstammar från Nils Grönvall och Catharina Fagerström. Jag har länge undrat var och när änkan Catharina avlider. Vat du något?

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2009-12-22 23:21

Hej Clas!
Jag har just läst om dej i Anita Nilssons bok om släkten från Hindstorp där Du kallas för Claes-Inge. Det var trevligt att Du hörde av dej.

Vi kunde kanske träffas när julen julat över och snön försvunnit. Du har väl nästan meterdjup snö. Jag är nöjd med mindre än hälften.

God Jul och Gott Nytt År

Rolf

 

 

Clas Fougt clas@fougt.com
2009-12-20 21:03

Hej Rolf. Jag hittade din sida när jag letade efter Hindstorp.

Jag uppfinner hjulet igen. Med andra ord släktforskar fast jag vet att det finns färdigt.

Men upplevelsen att följa förfäderna och i viss mån deras liv ger en extra kick.

Mycket intressant läsning om din gren av släkten.


Håller nu på att skanna in foto som jag hittade i min pappas gömmor när han gick bort.

Det verkar vara en hel del bilder från Bunkeflo i början av 1900.

Min pappa hette Ernst Fougt (1924-2006 ), farfar hette Hilbert (1880- 1962), farfars far Nils Persson Fukt och så vidare..


Om du är intresserad av titta på bilderna så är du välkommen att höra av dig.

Jag bor i Eljaröd.

Hälsningar Clas Fougt

 

 

Håkan Olsson robin.olsson@tele2.se
2009-12-05 19:48

Hej Rolf!

Jag började på Johannes Samrealskola, fd Kommunala Mellanskolan, 1954 och slutade där med studentexamen 1963. Skolan hade då byggts på med kommunalt 4-årigt gymnasium.


"Tummen" kallades för "Tummen" pga att han mist sin tumme, som "gevärsmat" under sin militärtjänstgöring. enl. egen utsago. Jan Malmsjö, som jag kan tänka mig gick på Kommunala Mellanskolan samtidigt som Du och som öppenhjärtigt berättat om sina skådespelarambitioner för skolkamrater och lärare, berättar ofta i intervjuprogram på TV, om när Tummen tog Malmsjö i upptuktelse för att han kom i ovårdade kläder till skolan. "Malmsjö ska inte tro att han blir skådespelare bara för att han har skitiga kläder".


Hälsningar

Håkan Olsson, fn och troligtvis tyvärr bara tillfälligt, boende på Limhamn.


PS. tack för mycket intressant läsning. DS

 

 

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2009-12-03 13:25

Hej Björn,
Det var trevligt att höra av dej. Mina intentioner med sidorna Limhamnsminnen och 1900-tal var inte att skriva min levnadsbeskrivning utan snarare att berätta om händelser under min tid sedda från min horisont. Kanske har jag varit lite för självupptagen emellanåt. Vissa delar kan jag kanske ta bort utan att störa sammanhanget. Jag återkommer till dej via e-mail.

Weiderstrand, Björn bjorn@weiderstrand.se
2009-12-02 14:25

Trevligt att få ett livstecken från dig genom ditt CV. Min äldste son bor f.ö. i Lomma, där min fru fram till den 8/12 är barnvakt. Hälsningar från Björn Weiderstrand i Åmål

 

 

Tony Falcenclou tonyfalcenclouskancke@live.se
2009-11-16 15:01

Hej Rolf! Ville bara säga hej när jag ändå tittade förbi.
Ha det gott

Tony

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2009-10-23 23:44

Hej Jan!
Roligt att Du uppskattade sidan.

Vi gick tydligen på Johannes samreal (Kommunala mellanskolan) samtidigt..Jag hade Ove Hjert som klassföreståndare.

Rolf

 

 

Jan Sterner jan_sterner@hotmail.com
2009-10-23 09:04

Hej!
Av en händelse kom jag på din trevliga berättelse. Jag sökte Kommunala Mellanskolan som jag gick ut från 1950.

Jag blev inte helt klar över när du gick där. En kamrat till mig Karl-Erik Rosengren, Kalbrottsgatan 102 var jag på besök hos flera gånger. Dessutom arbetade jag som springgrabb i Skeppshandeln i Limhamn.

Tack för din trevliga skrivning

Jan

 

 

 

Ruben Hammarberg hamru@algonet.se
2009-10-17 12:21

Hej igen!
Tyvärr smög det sig in en felstavning i mitt förra meddelande ser jag vid en genomläsning; det ska förstås vara skolvärlden i Å!

Din skildring av hur ett kollegium gick till på Norrtull var både roande och skrämmande! Nu för tiden verkar det som om man har hamnat i motsatta diket och det är väl kanske inte bättre det!


Om du svara på det här kan du nog mejla till min adress. Jag vet inte när jag kommer in här igen!

Ruben H

Ruben Hammarberg

2009-10-17 07:00

Av en händelse råkade jag komma in på din hemsida! Det var intressant att läsa om din syn på Åmål och skolvärden där! Jag bor fortfarande i Åmål (På Domustaket - du vet där Börje Kärnell bodde!) Efter tiden som skolchef i Åmål har jag varit verksam som utbildningskonsult och författat ett antal böcker inom inlärning och närliggande ämnen.

Vi är fortfarande friska och fullt livsdugliga! Roligt så länge det varar.


Hälsningar från Elvi o Ruben

 

 

 

Cats
2009-10-05 12:12

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2009-10-01 00:45

Hej Helena,
Jag vet tyvärr ingenting om Elna eller Nils Lindgren och har inte hittat några uppgifter om dem. Kanske har Du någon morbror eller moster som har uppgifter om dem. Har Du försökt att efterlysa dem på scangen.se eller genealogi.se ?

mvh

Rolf

 

 

Helena helenalo@telia.com
2009-10-02 13:38

Hej Rolf.

Tack så mycket för svaret. Det var bara en vild chansning om du visste något.
Har fått en del berättat för mig, det var bara kul och se om det fanns fler uppgifter om dom.

mvh

Helena

 

 

Helena Lorentsson
2009-09-28 18:08

Hej Rolf.
Du har så stor kunskap om Lihamn, så jag kan inte låta bli att fråga om du vet något om min mammas mormor o morfar. Dom hette Elna och Nils Lindgren. Ska ha bott på Linnegatan under första hälften av 1900-talet. Nils var bagare, han dog nog rätt tidigt så där finns kanske inte så mycket information. Elna skall ha haft ett cafe ( danscafe enligt min pappa ). Elna dog 1954 84 år gammal. Deras barn hette Agda (gift Prahl) och Algot. Min mormor Agda var väldigt musikalisk, hon ska ha spelat piano i någon slags dansorkester, om detta var i Limhamn eller i Malmö vet jag ej.

Ser fram emot att höra från dig.

Mvh

Helena

 

 

Sunnan
2009-09-12 10:10

Ja, gör så! Skulle va kul att se!
mvh Sunnan

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2009-09-11 23:32

\Hej Sunnan!
Jag googlade på Klockhoff och fick ca 6700 träffar, på Klockhof fick jag ca 1100 träffar och på Klockhov 62.

Du har säkert ett stort och intressant arbete framför dej. Lycka till!

Rolf

 

 

Sunnan
2009-09-11 14:47

Så intressant det här med släktforskning! Själv har min mamma släktforskat...
Jag har försökt att forska lite själv i namnet Klockhoff, som dykt upp på ett ytterst märkligt sätt...

Mvh Sunnan

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2009-09-09 12:46

Hej Birgitta!
Tyvärr!
Jag har inte sysslat så mycket med folkmusik.
Jag hade en kollega på gymnasiet i Åmål som hette Birgitta Lindgren. Är det möjligen Du?

MVH

Rolf

 

 

Birgitta Lindgren birgitta.lila@hotmail.com
2009-09-08 18:31

Hej!
Min farfar, Anders Wallin, var riksspelman från Hertsjö, Bollnäs. Spelade bl a på Skansen några år. Vet du något om honom och hans musik?


Tacksam för svar

Birgitta Lindgren

 

 

 

Ingegärd Nilsson nilsson.saxtorp@telia.com
2009-08-21 12:41

Hejsan!
En verkligt trevlig sida du har!!

Undrar om du känner till eller har någon bild på Anders Lindberg med hustru Karna född Evald.

De är min mormor Gerdas föräldrar o de bodde på Järnvägsgatan fram tills de dog på 1930-talet.

mvh Ingegärd (född på Limhamn)

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2009-08-22 00:01

Hej Ingegärd!
Jag har tyvärr ingenting att komma med beträffande Anders och Karna.


Det fanns på 40-talet en familj med namnet Lindberg i ett stort flerfamiljshus på Tegnérgatan 32 (mjölkaffär i samma hus). De hade en dotter, Svea, född 1933. Jag tror att hon hade en lillebror, Göran, och en storasyster vars namn jag glömt.

Det fanns också en glasmästare vid namn Lindberg som på 50-talet hade en ram- och tavelaffär mitt emot "Larsson i tornet". Jag tror att glasmästaren bodde på Sunnanväg.

MVH

Rolf

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2009-08-16 11:27

Hej Bibi!
Tyvärr har jag inga bilder av fam Ringström och inte heller något som är relaterat till Agnesfrid.

Är Du möjligen från Limhamn?

 

 

Svar till Rolf Alvar Rasmusson:

Bibi
2009-09-07 15:46

Hejsan igen!
Nej jag är inte från Limhamn tyvärr, men var där mycket som barn, då min pappa föddes där av Frans William Ringström som hade en elaffär och Edit Ringström. Mina morföräldrar hette Alfred och Olga Johansson och bodde på Agnesfridsvägen.

 

 

 

Bibi bino8@telia.com
2009-08-15 20:23

Hejsan har du npgra gamla foton med familjen ringström från limhamn eller foton från agnesfrid

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2009-07-27 23:09

.Hej Piiu!
Tack för ditt besök. Jag hör av mig via mail.

 

ingegerd rasmusson
2009-07-26 22:13

hej - det var roligt att se detta. Ha det så bra.
hälsningar Ingegerd och charlotte

 

 

Pion
2009-07-26 09:00

.Hej Rolf!
Du som är så kunnig i släktforskningen, kanske kan hjälpa mig. Jag använder programmet MinSläkt. Har försökt att få med bilder till min hemsidas släktvisning likadant, eller åtminstone nästan, som det ser ut på min dator, men lyckas inte. Tydligen skulle man flytta bilderna med FTP-programmet men jag lyckas inte med det.

Om du går in på min hemsidas
www.peekookoo.zoomin.se startsida, ganska långt ner, ser du rutan som jag vill att den skall se ut på min hemsida (via en hemlig punkt som bara släktingarna vet). Hoppas du förstår hur jag menar, fråga annars.
/Ha en trevlig söndag, önskar Piiu.

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2009-06-05 11:27

Tack för de uppskattande orden Tony!
Beträffande Nils Jeppsson och "gården vid Cementan" kan jag nog inte vara till mycken nytta.

Ett problem är att Cementbolaget inte kom till stånd förrän 1871 och cementtillverkningen flyttades från Lomma till Limhamn först efter R F Bergs ankomst till Limhamn 1873. Nils Jeppsson, född 1871, var ren gammal då och gården var kanske redan då ett minne blott.

Gården och "Cementan" kan knappast ha samexisterat någon längre tid.

Jag återkommer med ett mail om jag eventuellt hittar något.

Rolf

 

 

 

Tony Falcenclou
2009-06-04 14:41

Tack för en mycket informativ sida! Hua, eftersom du verkar kunna så mycket om dessa trakter, så skulle jag vilja ställa en fråga angående min morfars släkt. Nils Jeppssons f 1807-12-12 han hade en gård vid Cementan i Limhamn. Jag har letat och letat men har ingen aning, var det skulleha legat, har bara uppgiften, "Gården vid Cementan" Eller vet du var vi kan hitta det?
Åter igen mycket bra och intressant sida.

Tony

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2009-05-28 00:17

Hej Kalle!
Vilken överraskning! Det är ju ca 30 år sedan resan gjordes. Jag skall snarast besöka dina sidor och titta på dina instrument. Jag återkommer.

Hälsningar

Rolf

 

 

Kalle Kallin k.kallin@hotmail.com
2009-05-27 14:59

Hej !
Du måste vara den Rolf som var med till Mittenwald med min far Uno Kallin?

Jag har börjat greja med fioler en hel del efter pappas bortgång.

Titta gärna in på min myspace profil eller gå in på resoneramera.se , där har jag lagt ut några bilder på mina violin d`amore med 10strängar.

Vi hörs, Mvh Kalle

 

 

jan (Lillelaban) Larsson flygmekanikern@hotmail.com
2009-04-30 12:15

Hej slank in på din hemsida när jag sökte Torleif Åkesson. Jag gick 5 år för lärare Wiking.
Vi var 36 i klassen. Jag minns 2 killar fr Limhamn som hette Rolf Rasmusson.Den ene jobbade en tid på televerket o den andre tror jag bodde i en mindre gränd i närhet av strandgatan. Hör av dig till min E-mejladress om du får tillfälle.

Jan L

 

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2009-04-30 00:24

Hej Torleif!
Trevligt att få kontakt även om det skulle dröja nästan sextio år. Tack för påpekandet betr Rundkrantsarnas namn. Jag skall genast korrigera.

MVH

Rolf

 

 

 

Torleif Åkesson torleif.akesson@telia.com
2009-04-29 17:48

Hej ! Av en händelse kom jag till fotot på Lku-orkestern, fortsatte sedan och läste och blev road eftersom vi haft så många beröringspunkter under uppväxten och så många namn som väcktes till liv igen. Den underligaste sammanträffandet var nog att jag under den här veckan fick ett tfnsamtal från "Lillelaban" och har inte hört av någon av mina skolkamrater under många år och så läser jag hans namn i Din krönika. Jag gick i Gunnar Wikings första klass på Linne`skolan, Han lär fortfarande leva finns med på Eniro.Du har fel på Rundkrans pojkarnas namn Hans, Torwald, Eskil och Torgil. tror de tre yngsta blev tandläkare. Läste med lite förvåning att vi båda gick först på Kommunala Mellanskolan och sedan på Johannes Samreal.Tror att Du började året före mig jag är ju född -34. Namnen på lärarna var välbekanta även smeknamnen ,de har ju aktualliserats av Janne Malmsjö vid någon intervju. Kort sammanfattning mycket stimulerande läsning för en Limhamnspåg
MVH Torleif Å

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2009-04-21 11:56

Hej Lena,
Jag hittar ingen mailadress i ditt meddelande och jag kan inte hitta ditt telefonnummer på Eniro.

Ring mej på tel 040 214821!

MVH

Rolf

 

 

Lena Jönsson
2009-04-21 10:42

Hej! Jag hittade din hemsida om Sjöholmsläkten och såg att vi hade samma linje långt tillbaka. Mina anfädrar är bla Paradissläkten i rakt nedstigande led samt Olof Giselsson, Möller. Det som var intressant var fortsättningen på Anders Paradis och Mätta Bertilsdotter eller Bartelsdotter på 1600-talet. Jag kunde inte dra ut sidorna för endast texten kom med. Skulle du vilja mejla mig forskningen bakåt i tiden på dessa personer!
Anders Paradis/Mätta Bertilsdotter (far Bertil Larsson). Samt forskning på Olof Giselsson-Möller bakåt i tiden. Det går bra att mejla mig på denna mejladressen!!

Vänlig hälsning Lena Jönsson, Tranchellsgatan 35 C, 261 35 Landskrona

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2009-04-20 15:22

Hejsan kusin Britt-Marie!
Det var trevligt att Du hittade min hemsida. Du och jag sågs helt kort vid KarlJohans begravning.

Benny hade jag kontakt med för ett par år sedan. Han bodde då i Helsingborg där han träffat "en underbar kvinna". Hör gärna av dej igen. Du kaske känner till några intressanta fakta som vi kan tillföra krönikan. Hälsa till Edit och dina syskon!


MVH

Rolf

 

 

 

Britt-Marie Nyman mia.nyman@bahnhof.se
2009-04-20 22:15

Hej Rolf!
Ja det stämmer att vi träffades vid pappas begravning.

Benny bor fortfarande i Helsingborg med sin Gunnel.

Jag bor kvar på Konsultgatan med min sambo. Vi har nu varit tillsammans i 23 år. Fattar inte var tiden tar vägen.

Jag såg att du lagt in foto på pappa som jag gärna skulle vilja ha. Kan du låna ut dem så

att jag kan scanna av dem?

Jag har ju aldrig sett Farfar så det var riktigt kul att se foto på honom. Han såg trevlig ut.


Jag såg att du fått mail från en kille som hade fått kakor av Annerfeldts.


När de hade konditoriet på hörnet av Högerudsgatan och Sveagatan så försåg de mig med godis, bara för att jag var Karl-Johans dotter

Jag tror inte jag har någon fakta att tillföra.
Träffade tyvärr inte släkten på pappas sida särskilt ofta.

Du får ha det gott!

MVH

Britt-Marie

 

 

 

 

Britt-Marie Nyman
2009-04-19 23:33

Hejsan!
Av en slump hamnade jag inne på den här sidan och upptäckte att det handlade om mina egna rötter!

Jag har tittat på foto på min pappa som jag aldrig sett förr.

Det blev en riktig nostalgitripp!

Ska skicka länken till mina syskon och mina barn.

MVH

Britt-Marie Nyman (dotter till Karl)

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2009-03-19 22:40

Hej Malena!
Det var trevligt att åter få kontakt med dig. Å andra sidan var det lite genant att bli ertappad med fingrarna i syltburken. Jag har ju åkt snålskjuts på ditt arbete och dessutom missförstått och rört till det. Jag skall försöka rätta till det snarast så att inte andra blir vilseledda. Tack för att Du uppmärksammade felen och tack för de nya uppgifterna.

MVH

Rolf

 

 

Malena Hofverberg malenahofverberg@yahoo.se
2009-03-18 20:39

Hej!
Har tittat igenom din sida och reagerar på att Ander Paradis som dog 1705 i Simrishamn skulle vara far till Anders född 1711. Den senare Anders är bror till Lars (död 1762) och Nils (död 177.


Källa:

"Bpt. 28/11 1778 efter borgaren och böckaren Nils Paradis som efter sig lämnat änkan


Ingeborg Margareta Cimmerstrand samt 4 omyndiga barn, sonen Niklas 5 år, döttrana Sara


Catharina 18 år, Botilla 15 år och Rebecka 11 år. Å de omyndigas vägnar deras farbroder


skomakaren i Gladsax Anders Paradis. Fastigheten huset och gården med tillhörande trädgård


under Nr.69 i 3dje kvarteret värderat till 100 riksdaler in specie. "


Att Anders Paradis (g.m. Metta Bertilsdotter Paradis) dör 1705 framgår av "Begravningar och kyrkoböter" som du hittar på
www.osterlen.com samt att Metta står som änka i mantal (nämns även i domböcker som änka). Det är bra för då blandar man inte ihop henne (änkan Paradis) med Bolla Paradis som är gift med hennes son Nils som är far till de tre nämnda bröderna. Nils har förutom Botilla (gift med Johan Hofverberg, Anders i dina papper) två systrar; Cecilia och Anna Andersdotter Paradis. De gifter sig med var sin Areskog/Areschoug i Simrishamn. Anna gifter om sig 1740 med Christopher Aldorph och är antagligen den Anna du ser på barndop i Gladsax/Karlaby.

Hoppas att uppgifterna kommer till nytta.

Hälsningar Malena Hofverberg

 

 

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2009-03-12 12:25

Hej Inga!
Jag blev verkligen glad att Du hörde av dej. Du är förmodligen Linnea Fougts dotter Inga Kerstin, eller hur ? Jag kommer att försöka nå dej via mail.

Rolf

 

 

 

Larsson lela1@telia.com
2009-03-12 09:34

Hej!
Läste med stort intresse allt du skrivit om Limhamn. Jag kände så väl igen mig. Jag är själv gammal Limhamnare, född och uppväxt på Nytorp. Jag är själv intresserad av släktforskning som jag bedriver på min farfars sida. Han hade skomakeri på Nytorp. Efterhand som jag läste din skildring började jag känna igen flera personer. Och slutsatsen blev att vi är släkt. Vi härstammar båda från Rasmusson på Hindstorp. Om jag är rätt på det är din farfarsfar och min morfarsfar bröder. Jag tillhör släkten Foukt. Min nästkusin har skrivit en gedigen släktkrönika om Rasmussonsläkten och där hittade jag också dig.

Själv har jag skrivit en liten bok om min barndom på Limhamn, från början tänkt att tillägnas mina barnbarn bara, men efterhand som jag skrev mer och mer upptäckte jag att det kunde bli en liten bok av det. Den är ju helt amatörmässig men det blev ändå en hel del av det.

Du skrev om någon som hette Kurt Fredriksson och det tror jag är min nästkusin på min farmors sida.


Världen är liten och man kan hitte släkten runt hörnet.


Tack för trevlig läsning.

Släkthälsning från Inga

 

 

Svar till Inga Larsson:

Lottie Fougt lottie.fougt@live.se
2010-01-07 00:33

hej!
Vad jag sökt dej Inga pga att jag vill ställa till med släktträff. Genom FB har jag kommit i kontak med några.Idag heter jag Lottie Fougt, jag tog bort Eva-Lotta eftersom nästan ingen kallade mej så och efter min nydligen skilsmässa tog jag tillbaka mitt flicknamn. Efter min fars borgång började jag funder om släkten på den sidan har ju bara kontakt med farbror Bertil o kusin Krister. hämtade lite papper hos krister som jag läst och även lagt ut en del på FB så de jag söker därigenom kan se om de känner igen nån. skulle bli glad om du kontaktade mej via min Mail lottie.fougt@live.se eller på FB under Lottie Fougt.


hittade denna sida genom google o såg att brossan varit inne o skrivit .

tackar för en intressant sida

 

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2009-03-11 00:48

Hej Karin!
Du har kanske sett att jag åberopar skriften Smide på Österlen av Gustaf Åberg och Urban Glimberg som källa betr Oluf. Jag lånade den på biblioteket och har den alltså inte i min ägo. Möjligen finns det något där om Olufs vidare öden efter 1740, men jag tror det knappt. Att han gifte sig med Anna Sofia Verner visste jag inte. Var har Du funnit denna intressanta uppgift?

Kan jag nå dej via e-mail?

mvh

Rolf

 

 

 

 

Karin Modigh karinmgh@spray.se
2009-03-10 16:16

Hej!
Jag har kommit in på din sida genom min efterforskning på smedsläkten Möller. Gissel Möller gift med Lisa Sandberg hade en dotter Anna Charlotta som gifte sig med min farmors anfader Johan Ludvig Berlin.

När jag går bakåt finner jag Ola Gisslov Möller i Simrishamn som först var gift med Helena Catharina Hansdotter och fick vad jag förstår 6 barn med henne. Hon dog 1740 och i sept samma år gifte han om sig med Anna Sofia Verner. Sedan är han som uppslukad och jag kan inte återfinna honom. Han skulle sammanlagt ha fått 14 barn och kanske din Ola Olsson Möller som gifte sig med Laurentia Sandberg är en av dem? Kan du hjälpa mig på traven?

Din hemsida tycker jag är synnerligen innehållsrik.

Med vänliga hälsningar

Karin Modigh

 

 

Monica
2009-01-29 20:08

Se svar i mail/Tak

 

Mikael Annerfeldt@comhem.se
2009-01-27 21:26

.Riktigt intressant och rolig läsning. Då man själv har spenderat väldigt mycket tid, speciellt i yngre år, i Limhamn. Precis som du så tiggde även jag kakor utav Eric Annerfeldt, fast ca 40år senare och då på bageriet på Hyllie Kyrkoväg.

 

 

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2009-01-29 19:54

Det gläder mej att Du haft nöje av min hemsida, Mikael!.
Jag, som hungrig treåring, lyckades ganska dåligt med mina kakfrierier. Erik blev kanske generösare på äldre dagar så Du hade kanske bättre tur. Däremot blev jag i lägre tonåren utnyttjad som obetald springpojke åt bagerskorna.


Erik gifte sig med Anna-Bettan som påstods vara hans kusin och Annerfelts hembageri flyttade under senare delen av förtiotalet från Sunnanväg 27 till hörnet av Hyllie Kyrkoväg och Sunnanväg där det under Erik Annerfeldts ledning blev Annerfeldts konditori.

Hör gärna av dig om Du har några roliga eller spektakulära limhamnsminnen


Hälsningar

Rolf

 

 

 

Mikael
2009-01-30 04:38

Hej Rolf!

Jodå, jag hade nog bättre tur än dig vad det gällde kakorna.


Att han gifte sig med Anna-Beth och att de var kusiner är helt rätt. De fick senare tre barn & sex barnbarn, varav jag är det ena.

Så man kan nog säga att jag är uppväxt på kakor & bakelser.


Tyvärr gick Eric bort april 2007. Anna-Beth bor numera på Hästhagens Vårdboende och tyvärr så är det väl sisådär med hennes hälsa, men hon är ju inne på sitt 92:a år så det är ju inte så konstigt.


Vad det gäller limhamnsminnen så är det i stort sätt bara familjära sådana. Spenderade alltid Jul, Påsk & andra högtidstillfällen i Limhamn, själv är jag uppväxt på andra sidan Malmö. Närmare bestämt Sorgenfri. Däremot så har jag tipsat min pappa om din sida och då han är uppvuxen i just huset Hyllie Kyrkoväg/Sunnanväg så kommer han nog att uppskatta sidan ännu mer än jag gjort.


Hälsningar

Mikael

 

 

 

 

Monica
2009-01-21 16:48

Vilken intressant sida. Det är så mycket jag känner igen.
Har planer att släktforska men har inte kommit igång.


Hälsningar

monicaj.zoomin.se

 

 

 

Rolf Alvar Rasmusson
2009-01-29 19:56

Tack för de vänliga orden Monica!
Även om man inte börjat släktforska så har man mycket glädje av att prata sina äldre släktingar innan det blir för sent och de å sin sida är i regel mycket roade av att berätta om sina liv. Jag har tyvärr försummat en hel del därvidlag. Ha det så bra i husvagnen Monica!

Hälsningar

Rolf

 

Åter till den senaste gästboken   

 

 

Gästboksnotiser från 2008 och tidigare har tyvärr blivit raderade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

torgny.musik@c-sam.nu   Torgny Hanson

Ann-Chris Abrahamsson    annchris@bredband2.com

Peter Pedersen             peter.pedersen@hotmail.com

Anita Reiter                     anitareiter@live.se

Thomas Blohmé               thomas.blohme@comhem.se

Marina Lindberg               marinasmail@aol.se

Irma Ekman                     irma.ekman@gmail.com

susanne ahlgren                    suzai66@gmail.com

Ante Persson                    till.ante@telia.com

RoseMarie Nordin            rosen.1111@hotmail.com

Tommy Prahl                    tommy-prahl@tele2.se

  bo                                       glysiswall@gmail.com

Britt Silverbris Lanskrona         Britt.silverbris@hotmail.se

Jeanette Flensburg                  jeanette.flensburg@angshamn.se

Åke Norberg                      akenorberg.norberg@gmail.com

fred appelquist                     fredappelquist@hotmail.com

Torgil Larsson                     torgillarsson@telia.com

Robert Wahlström                     was@sinunda.se

Henrik Nilsson                      fastukama@hotmail.com

olle stenberg                            olle@asymetrica.se

Peter Dahlberg                            peter.dahlberg1@comhem.se

Robin Andréasson                    robin.andreasson1991@hotmail.com

Fredrik                                      hornis2009@hotmail.com

Lena Törnqvist                         olletrumpet@net.net

Thom Lindén                            Lisbeththom@gmail.com

Ann-Margret Fyhr                       amfyhr@gmail.com

Leif Seiron                              leifseiron@yahoo.se

Lena Berggren                      lenaberggren55@hotmail.com

Ronny Rosenhall                   http://sites.google.com/site/ronnyrosenhallshemsida/